سیدمهرداد امیرکلالی | شهرآرانیوز؛ بازهم محرمی دیگر از راه رسید. همه شهر خود را برای عزاداری آماده کرده است. روضههای محلی و خانگی هم مثل سالهای گذشته پابرجاست. در کوچه پس کوچههای محلات، پرچمهای عزاداری، رنگ و بوی حزن و اندوه بر چهره شهر نشانده است. همه چیز بوی شور و عشق حسینی میدهد. در این میان چند سالی است که عشق به سوگواری برای اباعبدا... الحسین (ع) با برپایی ایستگاههای صلواتی در خیابانها و مراکز اصلی و پرتردد شهر، حال وهوای خاصی به عزاداریها و فضاسازی شهری داده است.
خلأ وجود این نوع فضاسازی شهری آن هم در شریانیترین مناطق پرتردد شهر مانند بولوار وکیل آباد، معلم و استقلال و فرعیهای آن در منطقه ۱۱ شهرداری، موضوعی است که ساکنان این محلات در خواست رفع آن را دارند. بولوارهایی مانند بولوار وکیل آباد، معلم، استقلال و محلاتی نظیر فرهنگ، دانشجو و دانش آموز و سیدرضی، جزو مناطقی هستند که یا ایستگاه صلواتی در آنها برپا نشده یا اگر هم شده است، تعدادش بسیار اندک و نامحسوس است.
علی مقامی، یکی از مخاطبان «صدای مردم» و از ساکنان محله فرهنگ است. این شهروند در تماسی تلفنی به شهرآرا میگوید: «منطقه ۱۱ جمعیت زیادی دارد. ما در ماه محرم انتظار داریم که در سطح منطقه، پاتوقهای عزاداری و ایستگاههای صلواتی متعددی برقرار شود تا از آن فیض ببریم، اما این روزها از استقرار ایستگاه صلواتی برای این همه جمعیت، انگار خبری نیست یا خیلی تعداد آنها کم است.
در برخی مناطق مشهد، مردم تا پاتوقهای عزاداری محله شان پیاده میروند، اما ما در سطح منطقه مان، باید با ماشین بگردیم و در فاصله دورتری شاید پاتوقی پیدا کنیم.»
او ادامه میدهد: محله با وجود این ایستگاه ها، رنگ وبوی دیگری به خود میگیرد. سال گذشته مقداری نذری را به این ایستگاهها بردم و میان عزاداران توزیع کردم. وجود این ایستگاهها حتی برای کسانی که بخواهند مشارکت اندکی در عزاداری سالار شهیدان داشته باشند، غنیمت است.
این شهروند بیان میکند: از ابتدای محرم که ایستگاهی برپا نشد، بنابراین پیشنهاد میدهیم دست کم هیئت امنای مساجد برای روزهای تاسوعا و عاشورا در این محله ایستگاه برپا کنند.
شهروند دیگری که خود را فائزه جهانی و ساکن محله دانشجو معرفی میکند، در این باره میگوید: اکران بنرها و شعارهای مذهبی و محرمی در سطح محله، ناچیز است و نیاز به گستردگی دارد.
حسین مقدم از ساکنان بولوارمعلم در منطقه ۱۱ شهرداری مشهد است. این شهروند نیز با ارسال پیامکی به «صدای مردم» از کمبود ایستگاههای صلواتی در بولوارمعلم گلایه میکند و میگوید: حال وهوای محرم و برپایی ایستگاههای صلواتی به هم گره خورده است و نهادهای مسئول باید تلاش جدی تری برای برگزاری هرچه باشکوهتر مراسم محرمی داشته باشند.
این شهروند با بیان اینکه دوسه سال قبل از کرونا در کوچه معلم ۱۲ یک ایستگاه صلواتی بزرگ به همت شهروندان برپا میشد، ادامه میدهد: این ایستگاه کاملا مردمی بود و از دو سال قبل که متولی برگزارکننده به رحمت خدا رفته است، ایستگاه نیز دیگر فعال نیست.
به دنبال پیگیری این خواسته شهروندان، معاون فرهنگی واجتماعی شهرداری منطقه ۱۱ میگوید: قبل از ایام محرم برای برگزاری مراسم باشکوه این ماه، با پیش نمازان مساجد و هیئات برجسته منطقه، جلساتی برگزار کردیم.
حمیده قهرمانی بیان میکند: از ابتدای محرم، حدود ۱۲ درخواست ازسوی هیئات و اهالی منطقه برای استقرار ایستگاههای صلواتی دریافت کرده ایم که مجوز آنها صادر شده است و اغلب هم از هفتم و هشتم ماه محرم شروع به فعالیت میکنند.
او اضافه میکند: درحال حاضر ۱۱ برنامه فعال در سطح منطقه پیش بینی کرده ایم که به صورت نمایشهای آیینی یا گروههای تعزیه خوانی در مساجد و هیئات برگزار میشود.
معاون فرهنگی واجتماعی شهرداری منطقه ۱۱ با اشاره به کم بودن شمار ایستگاههای صلواتی در سطح منطقه، تصریح میکند: به طور کلی تعداد هیئات مذهبی منطقه ۱۱ کم است و بالغ بر ۲۰ تا ۳۰ مسجد و هیئت در این منطقه فعالیت میکنند.
قهرمانی اظهار میکند: منطقه ۱۱ را با مناطق مرکزی شهر نمیتوان مقایسه کرد. در آن مناطق به غیر از وجود تعداد زیاد هیئت، تعداد زیادی مسافر و هیئت از شهرستانها و استانهای دیگر حضور دارند و در آنجا، برنامه مذهبی برگزار میکنند.
او میگوید: برنامههای مذهبی منطقه درمجموع در ۲۳ مکان و در محلات مختلف منطقه ۱۱ پراکنده شده است.
مدیر روابط عمومی سازمان فرهنگی واجتماعی شهرداری مشهد نیز در پاسخ به این سوال که ورود شهرداری برای استقرار ایستگاههای صلواتی چگونه است، میگوید: مدیریت شهری برای دو مناسبت بزرگ یعنی دهه ولایت و دهه اول محرم، سامانهای را راه اندازی کرده است که براساس آن، بسیج، سپاه پاسداران، شورای هیئات مذهبی، تشکلها و هیئاتی که توانایی برگزاری برنامه در سطح محلات، مناطق و شهر را دارند، با ثبت نام در این سامانه، برنامههای خود را به ما معرفی میکنند.
محسن خیرآبادی میافزاید: بعد از ثبت اطلاعات متقاضیان، شهرداری یک بن تخفیف برای خرید مواد غذایی به آنها میدهد؛ البته این کمکها در حاشیه شهر بیشتر خواهد بود. وی میگوید: مدیریت شهری به ایستگاههای صلواتی، محصولات فرهنگی نیز اهدا میکند.